Blogi : Työuupumus/ Burnout on ajatusmallien strategia
Haluatko
- välttää työntekijän loppuunpalamisen riskin etukäteen?
- tietää onko joku tärkeä henkilö organisaatiossasi riskissä palaa loppuun?
- tietää miten hyvin rekrytoitava henkilö sietää stressiä?
- tehdä päätöksiä jotka perustuvat mitattuihin faktoihin?
- välttää intuitioon perustuvia päätöksiä?
Sanomattakin on selvää, että loppuunpalaminen on iso ongelma heille joita se koskettaa. Sen lisäksi, että se on merkittävä tapahtuma ihmiselle itselleen, se koskettaa myös monia loppuunpalaneen henkilön elämässä ja lähipiirissä. Se vaikuttaa perhe-elämään ja ystäviin. Se vaikuttaa myös työpaikalla työnantajaan ja työkavereihin.
Loppuunpalaminen ei kuitenkaan tapahdu kenelle tahansa. Meillä kaikilla on joukko ajatusmalleja jotka toteutuvat jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Puhutaan siis siitä miten ajattelemme, mihin kohdistamme huomiomme ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Nämä mallit ovat elämän varrella opittuja. Toisilla ne ovat joustavampia ja toisilla taas tiukempia.
Loppuunpalamisen riski löytyy niistä ajattelumalleista ja siksi loppuunpalamisen riski on yksilöllistä.
“Loppuunpalaminen, työuupumus, burnout on etukäteen tunnistettavissa ja mitattavissa oleva ajatusmallien strategia.”
Stressi työympäristössä aiheuttaa loppuunpalamisen. Kuitenkin se miten ajattelemme vaikuttaa siihen koemmeko tietyn asian stressaavaksi vai emme.
Esimerkiksi: Olet töissä ja sinulla on tehtävä jonka tiedät saavasi tehtyä juuri aikataulussa jos sinulla ei ole häiriöitä. Työkaverisi tulee pyytämään apuasi, koska hän ei selviä yksin omasta tehtävästään aikataulussa. Mitä ajattelet tällaisessa tilanteessa?
Toisille tilanne on itsestään selvä eikä aiheuta sen suurempia pohdintoja. On myös ihmisiä joilta ei edes pyydetä apua vastaavassa tilanteessa, koska tiedetään, että he hoitavat omat työnsä ensin. Ja sitten on ihmisiä jotka joutuvat punnitsemaan tilannetta ja kokevat tilanteen stressaavana.
Tämä on vain yksi esimerkki ja yksi ajattelumalli kokonaisuudessa joka ennustaa loppuunpalamista stressaavassa ympäristössä.
“On tärkeää huomata, että nämä ajattelumallit eivät ole vikoja yksilössä ja tietyissä tilanteissa ne samat ajattelumallit takaavat erittäin hyvää tulosta.”
Työuupumuksen riskin voi mitata rekrytoinneissa ja mittauksen voi tehdä myös henkilöstölle jolloin on mahdollista vaikuttaa tilanteeseen ja mahdollisesti välttää loppuunpalaminen kokonaan. Jos on käynyt niin, että työntekijä on palanut loppuun on tärkeää panostaa hänen työympäristöön ja siinä tarvittaviin muutoksiin.
Nämä kaikki tietysti itsestäänselviä asioita yrityksissä joissa henkilöstön hyvinvointi on tärkeä arvo ja ymmärretään, että henkilöstö on avainasemassa tuloksen tekemisessä.
On tärkeää huomata, että nämä ajattelumallit eivät ole vikoja yksilössä ja tietyissä tilanteissa ne samat ajattelumallit takaavat erittäin hyvää tulosta. Ja on tärkeää myös huomata, että sama työympäristö joka polttaa toisen loppuun on toiselle tärkeä motivaation lähde.
“Jokaiselle on olemassa tavallista parempi työpaikka. Ja jokaiseen työpaikkaan on olemassa tavallista paremmat työntekijät.”
Olemme tehneet satoja ja taas satoja mittauksia ja olleet monenlaisissa organisaatioissa ja tilanteissa auttamassa ja antamassa tarvittavaa tietoa ja tukea päätösten tekemiseen.
Ota yhteyttä jos tämä asia koskettaa tai herättää ajatuksia!