Blogi : Tunnistatko omat arvosi ja toteutuvatko ne työssäsi?
Jokaisella ihmisellä on arvoja. Et ole välttämättä ajatellut niitä aktiivisesti. Etkä ole välttämättä ajatellut sitäkään miten arvot vaikuttavat työssä viihtymiseen ja kuinka tärkeästä asiasta on kysymys.
Jos koet tekeväsi unelmiesi työtä ja koet vahvaa sitoutumista työnantajaasi on hyvin todennäköistä, että arvosi pääsevät suurelta osin toteutumaan työssäsi.
Jos taas työsi on periaatteessa ok, työ on helppoa ja saat siitä asianmukaisen korvauksen eikä missään ole oikein mitään sellaista vikaa mitä voisi sormella osoittaa mutta et voi hyvin ja koet työssä epämukavuutta ja stressiä voi kysymys olla siitä, että arvosi ovat ristiriidassa työn ja työnantajan arvojen kanssa.
“Arvot ovat kuin oppaita mitä haluamme tehdä ja mitä kohti haluamme mennä ja ne vaikuttavat myös siihen mitä emme halua tehdä ja missä emme halua olla.“
Mitä arvot sitten ovat?
Esimerkkejä arvoista:
- asiakaslähtöisyys
- tehokkuus
- yhteistyö
- luottamus
- rehellisyys
- oikeudenmukaisuus
- hyödyllisyys
- hauskuus
- raha
- itsenäisyys
- vapaus
- terveys
- kestävyys
- kehitys
- oppiminen
- tieto
Miten saat selville omat arvosi?
Voit käydä itsesi kanssa keskustelun jossa kysyt seuraavat kysymykset ja voit vaikka kirjoittaa vastauksesi ylös.
- Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?
- Onko sinulla aikaa niille?
- Entä jos katsot tulevaisuuteen, vaikka viiden tai 10 vuoden päähän miltä tämän hetkinen tilanne sieltä katsottuna näyttää?
- Saavatko sinulle tärkeät asiat sen määrän huomiota ja aikaa jonka haluat niille antaa?
Ja on aivan yhtä tärkeää tietää mitä haluaa kuin mitä ei halua. On sitten kysymys ihmisestä tai yrityksestä. Voit myös kysyä itseltäsi: mikä minulle ei ole tärkeää. Ja: mitä en työltäni ja työnantajalta halua?
Miten arvot vaikuttavat työssä viihtymiseen?
Työnantajan arvot näkyvät kyllä yrityksen päivittäisessä arjessa ja johtamisessa. Ristiriitatilanteet ovat tärkeitä hetkiä paljastamaan arvoja puolin ja toisin. Ristiriitatilanteet voivat johtua juuri arvoristiriidasta, monesti mielipiteiden ja toimintatapojen takaa löytyy arvoja joita ei ole välttämättä tunnistettu. Toinen arvostaa laatua ja toinen nopeutta ja ne eivät aina toteudu yhtäaikaa.
Perinteisesti yrityksen arvot tulevat ylhäältä ja ne ovat kirjattu strategiaan jolloin ne ovat myös ääneen todettu. Parhaassa tapauksessa ne samat arvot toteutuvat arjessa. Silloin ristiriitatilanteet ovat harvinaisempia. Työntekijän on yleensä aika turha pyrkiä muuttamaan organisaation arvoja.
”On nimittäin aivan eri keskustelu mitkä arvot ovat hyviä ja mitkä huonoja, jokaisella yrityksellä ja yksilöllä on täysi oikeus omiin arvoihin.”
On nimittäin aivan eri keskustelu mitkä arvot ovat hyviä ja mitkä huonoja, jokaisella yrityksellä ja yksilöllä on täysi oikeus omiin arvoihin. Tärkeintä on, että voit kokea omien arvojesi toteutuvan. Arvot vaikuttavat sitoutumiseen, työmotivaatioon ja sitä kautta työn tulokseen ja tuottavuuteen.
Joka tapauksessa omien arvoja vastaan toimiminen ei kestä pitkään eikä tarvitsekaan. Omia arvoja vastaan toimiminen voi pahimmillaan olla iso kuormitustekijä eikä mikään työ ole sen arvoista.
Työtä hakiessa kannattaa pyrkiä selvittää yrityksen arvoja nettisivujen ja somen kautta etukäteen. Joskus keskustelut internetissä voivat antaa tietoa mutta täytyy myös muistaa, että monesti mielipiteet ovat hyvin subjektiivisia etkä voi tietää millaisesta tilanteesta on ollut kysymys. Työhaastattelussa sinulla on erinomainen tilaisuus kysyä yrityksen arvoista kysymällä, että mikä heille on toiminnassa tärkeää ja mitä erityisesti odottavat sinulta työssä.
Tärkeintä on jokaisen ottaa vastuu omasta työstään ja työssä viihtymisestä.