Blogi : Tiedätkö omat motivaatiotekijäsi?
Oletko koskaan miettinyt mitkä tekijät sinussa itsessäsi vaikuttavat siihen miten olet viihtynyt työtehtävissäsi?
On helppo sanoa, että työ oli liian helppoa tai tylsää, esimies oli vaikea tai tosi kiva, työpaikka oli ympäristönä viihtyisä, työkaverit olivat kivoja tai työkavereiden kanssa ei oikein synkannut, työmatka oli liian pitkä tai juuri sopiva, työajat olivat sopivan joustavat tai eivät olleet riittävän joustavat. Nämä tekijät ovat sinun ulkopuolisia asioita ja yleisesti asioina neutraaleja. Ihminen itse tekee niihin merkityksen. Kuka mistäkin tykkää, sanotaan.
Kuitenkin ihmisessä on sisäänrakennettuna sellaisia ajattelumalleja, arvoja ja motivaatiotekijöitä, jotka vaikuttavat siihen miten hän mihinkin asiaan tai tilanteeseen suhtautuu.
Oletko sinä tietoinen omista motivaatiotekijöistäsi? Mitkä asiat parantavat työmotivaatiotasi?
Tiedätkö motivoidutko enemmän tuloksista vai vaikuttamisesta? Vaikuttamisesta vai joukkoon kuulumisesta? Tuloksista vai joukkoon kuulumisesta? Joukkoon kuulumisesta vai vaikuttamisesta?
Tässä on tärkeää huomata, että kaikki nämä motivaation tekijät löytyvät meistä kaikista, ne ovat vaan eri järjestyksessä ja eri voimakkuuksilla eri ihmisissä. Siksi ei aina ole helppoa tunnistaa omaa motivoitumista, sitä mikä on itselle tärkeintä.
Toinen erittäin tärkeä seikka on se, että tässä ei ole olemassa oikeita tai vääriä vastauksia. Kaikki nämä ovat tärkeitä tekijöitä ja kaikkia tarvitaan. Työtehtävästä ja työpaikasta riippuen jokaiselle motivaation tekijälle on olemassa paikkansa.Tai toisin sanottuna, jokaiselle motivaatiotekijälle on olemassa työtehtävä jossa se pääsee toteutumaan.
Väitän, että jokaiselle tulee ensimmäisenä mieleen erilaisia arvoja ja uskomuksia siitä mikä olisi oikea tai toista parempi vastaus. Arvostamme yhteiskuntana tiettyjä ominaisuuksia ja jokaisessa perheessä ja kasvuympäristössä on arvostettu erilaisia asioita. Toiset pitävät valtaa ja rahaa huonoina asioina ja siihen on varmasti ihan loogiset syyt. Valta ja raha eivät kuitenkaan ole huonoja tai hyviä asioita. Toiset pitävät joukkoon kuulumisen tarvetta huonona, vaikka sekin asiana täysin neutraali. Tai toisin päin, jos kasvuympäristössä on arvostettu kovasti tuloksia, silloin voi kokea, että tulokset mm. raha ovat tavoittelemisen arvoisia asioita. Tai ympärstössä jossa ihmissuhteita ja joukkoon kuulumista on pidetty tärkeänä oppii tavoittelemaan asioita ja tilanteita joissa se toteutuu.
Vastuu omasta työelämästä
Mielenkiintoista tästä tekee se, että voi olla, että tietyt työtehtävät tai työpaikat ovat sopineet itselle huonommin tai paremmin riippuen meidän omista motivaation tekijöistä. Ja voidaan sanoa, että työpaikassa itsessään ei välttämättä ole ollut mitään vikaa, se ei vaan ole ollut itselle sopiva.
Tietysti on muitakin tärkeitä henkilökohtaisia ominaisuuksia jotka vaikuttavat työssä viihtymiseen ja motivaatiotekijät ovat vain yksi ajattelumalli. Muita vaikuttavia tekijöitä työssä viihtymiseen ovat mm. arvot. Avaan niitä seuraavissa kirjoituksissa.
Haluan kuitenkin korostaa, että vaikka tottakai on olemassa ns. parempia ja huonompia yrityksiä ja parempaa ja huonompaa johtamista, niin jokaisella on oma vastuu etsiä itselleen hyvä työpaikka ja työtehtävä. Ei ole kovin rakentavaa tai eteenpäin vievää jäädä itselle huonoon tai ylipäätään huonoon paikkaan ja miettiä työpaikan huonoutta. Huonot paikat kannattaa jättää taakse ja ottaa vastuu omasta työelämästä.
Miten otan motivaatiotekijät huomioon työnhaussa tai urasuunnittelussa?
Kun olet päässyt selville omista motivaatiotekijöistäsi ne on tärkeä ottaa huomioon työtä hakiessa. Osaat hakea paikkoja joissa voidaan olettaa näiden tekijöiden toteutuvan. Voit hakemuksessa kertoa mikä sinua motivoi ja voit kysyä rekrytoijalta millaista työ käytännössä on. Perinteisesti rekrytoinnit perustuvat menneeseen työkokemukseen ja koulutukseen. Nykyaikainen rekrytointi ottaa niiden lisäksi huomioon ihmiseen liittyvät inhimilliset tekijät jolloin etsitään henkilölle hänelle sopiva tehtävä. Nykyaikainen rekrytointi katsoo enemmän tulevaisuuteen.
Voit myös kysyä meiltä Identity Compass-soveltuvuustestausta jonka avulla tulet itse paremmin tietoiseksi omista vahvuuksista ja voit siten suunnata työnhakusi oikeaan suuntaan, oikealla tavalla. Solidean rekrytointeihin liittyy aina Identity Compass-soveltuvuustesti ennen haastatteluita.
Lue myös työn tuunaamisesta täältä!