Rekrytointi : Miksi palkka on salaisuus?
“91 prosenttia Duunitorin palkkakyselyn vastaajista haluaa tietää avoimen työtehtävän palkkahaarukan. Palkka on yksi tärkeimmistä kriteereistä työpaikan valinnassa. Samalla tavalla kuin hinta on yksi tärkeimmistä kriteereistä tuotteen tai palvelun ostopäätöksessä. Siksi sen kertominen työpaikkailmoituksissa kannattaa myös Suomessa.” – lähde Duunitori
Tämähän ei sinällään ole varmaan uutinen kenellekään. Mutta palkan ilmoittaminen on aika uusi asia työpaikkailmoituksissa. Paljon rekrytointeja tehneenä ja paljon työnhakijoiden kanssa keskustelleena, palkka on aina työnhakijaa kiinnostava asia. Vaikka palkka sinänsä ei olisikaan suurin motivaation tekijä, mitä se ei tosiaankaan kaikilla ole, se on silti merkittävä elämään konkreettisesti vaikuttava tekijä. Eihän kukaan osta mitään hintaa tietämättä.
Avoimuus on nykyaikaa
Suomessa ei ole ollut tapana keskustella palkasta ja rahasta avoimesti. Niin on aina vaan ollut ja siihen on totuttu. Se lienee suurin syy siihen miksi palkkaa ei haluta ilmoittaa edes haarukkatasolla työpaikkailmoituksissa. Luultavasti tähän on tulossa muutos uusien sukupolvien tullessa työmarkkinoille ja työnantajamarkkinoille.
Palkkojen kilpailuttaminen
Tähän saakka on ollut työntekijöiden tehtävä kilpailuttaa palkat. Jonkin verran näemme hakijoita jotka lähettävät hakemuksen uuteen tehtävään vain saadakseen tietää toisen yrityksen palkkatason ja sen olisiko siinä mahdollisuutta kilpailuttaa omaa palkkaa nykyisessä työssä.
Verotiedot ovat julkisia
Mielenkiintoista ja ristiriitaista on se, että vaikka raha, erityisesti tulot, ovat vaikeita puheenaiheita, Suomessa verotiedot ovat julkisia tietoja. Salailuun ei siis ole mitenkään erityisesti tarvetta. Salailuun liittyy varmasti myös monia inhimillisiä asioita, kuten kateus ja häpeä. No näistä puhuminen se vasta vaikeaa onkin.
Salailu on vallankäytön väline. Valta sinänsä ei ole hyvä tai huono asia. Yrityksessä on tehtäviä joissa valtaa pitää käyttää ja johon vallan käyttö kuuluu. Työnantaja voi haluta pitää itsellään mahdollisuuden palkita erityisen hyvin suoriutuvia työntekijöitä ilman, että tarvitsee tehdä isoja muutoksia koko henkilöstön palkoissa. Ja joskus yritykselle voi olla tärkeää saada tietty osaaja yritykseen töihin ja silloin korkeampi palkka voi olla yksi tärkeä motivaattori sellaiselle joka saa valita paikkansa.
Yrityksissä on aina eri arvoisia työntekijöitä. Toiset vaan tuottavat paremmin. Ja osin tämä on aivan kaikkien tiedossa, vaikka palkat eivät olisikaan.
Palkkatoive työhakemuksessa
Useasti työnhakijoilta pyydetään palkkatoiveen ilmoittamista hakemuksessa. Joskus sen esittäminen voi olla vaikeaa, kun ei tiedetä yrityksen palkkahaarukkaa. Yleensä palkkatoiveesta on silti hyvä keskustella jos se on paljon yrityksen palkkatasosta poikkeava. Palkkaneuvottelujen olisi hyvä olla avoimia keskusteluita jossa molemmat osapuolet saavat riittävästi tietoa päätösten teon tueksi.
Meillä Solideassa ei yleensä pyydetä hakemuksessa palkkatoivetta mutta kun ilmoituksessa on ilmoitettu palkkahaarukka, hakijat ilmoittavat palkkatoiveen sitä pyytämättä.
”Yleisesti suosittelemme palkkatason ilmoittamista työpaikkailmoituksessa.”
Palkkatason ilmoittaminen yksi erottautumistekijä, kun kilpaillaan tämän päivän osaajista työnantajamarkkinoilla. Palkan salaamisesta työsopimusneuvotteluihin saakka ei ole kovin suurta hyötyä, haittaa siitä voi olla. Ihmiset arvostavat avoimuutta, se lisää luottamusta. Yrityksen kilpailutekijöihin työnantajamarkkinoilla ja työnhakijoiden motivaatiotekijöihin paneutumalla päästään pidemmälle sitoutuneen henkilöstön löytymisessä ja valinnassa. Palkka on vain yksi motivaatiotekijä.
Kirjoittaja: