Blogi : Kuinka usein kannattaa vaihtaa työpaikkaa?
Pari viikkoa sitten aiempi kollegani soitti minulle ja kysyi minulta neuvoa: olen ollut nykyisessä työssäni jo kuusi vuotta, pitäisikö minun vaihtaa työpaikkaa. Kysymyksen takana oli huoli omasta arvosta ja potentiaalista työmarkkinoilla ja pelko siitä, että liian pitkä työsuhde on rasite työnhaussa. Onko huoli aiheellinen?
Yleinen uskomus tosiaan on, että työnvaihtoon on olemassa jokin ihanneajankohta: useat lyhyet työsuhteet antavat kuvan epäluotettavasta tuuliviiristä tai liian pitkä kertoo kaavoihin kangistuneesta paikoilleen jämähtäjästä. Onko tosiaan näin?
Työsuhteen pituuteen, voi vaikuttaa monta asiaa, joihin työntekijä ei useinkaan voi suoraan vaikuttaa. Henkilöstövähennykset voivat iskeä myös ”hyviin tyyppeihin” ja toisaalta joskus on todella löytää uutta paikkaa, vaikka haluaisikin.
Mitä sinä itse haluat?
Vastasin neuvoa kyselleelle ystävälleni, että sen sijaan että yrittäisit taktikoida työsuhteen pituutta työnhaun näkökulmasta, mieti sitä, kuinka sinä viihdyt nykyisessä työssäsi? Olennaista on, haluaisitko vaihtaa työtä jos saisit itse päättää.
Meillä jokaisella on sisäänrakennettuna ajattelumalleja, joka ohjaavat myös sitä kuinka paljon haluamme työltämme vaihtelua tai kuinka usein vaadimme tehtävien muutosta. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että täytyisi aina vaihtaa työpaikkaa, kun jalkapohjia alkaa syyhyttämään, muutos voi toki tapahtua myös talon sisällä. Toisilla tämä aika on pidempi, toisilla lyhyempi.
Uusiin haasteisiin!
Itselläni tämä ”vaihtoaika” on ollut noin viisi vuotta. Silti olin saman työnantajan palveluksessa tyytyväisenä yli 20 vuotta. Kuinka tämä voi täsmätä? No, vaikka palkanmaksaja pysyi samana, yritys muuttui ja uudistui jatkuvasti ja minulle tarjoutui samalla henkilökohtaisia mahdollisuuksia muutokseen. Ja se piti minut tyytyväisenä.
On tärkeää, että saamme työskennellä sellaisessa ympäristössä, joka sopii meidän omiin ajattelumalleihimme – myös työtehtävien pituuden osalta. Erilaiset tehtävät vaativat myös vaihtelevaa sitoutumista. Jos henkilö, joka janoaa vaihtelua ja jatkuvasti jotain uutta, joutuu työskentelemään ympäristössä joka on staattinen, hän turhautuu ja hakeutuu muualle. Joku toinen voi samassa tehtävässä iloita sen tuomasta jatkuvuudesta ja turvallisuudesta ilman stressiä ylenmääräisestä muutoksesta.
Tämä on tärkeää huomioida työpaikan vaihtoa suunniteltaessa, mutta myös työnantajana. Uusi työsuhde tulee onnistumaan vain, jos tämäkin asia on huomioitu – vaihtelunhaluiselle henkilölle on pystyttävä tarjoamaan määräajoin uusia haasteita.
Työntekijänä
- Sopiva aika hakeutua uusiin tehtäviin on silloin, kun sinusta siltä tuntuu!
- Teet itsellesi palveluksen, kun kuuntelet itseäsi, etkä yritä turhaan taktikoida.
Työnantajana
- Hae aina tehtävän tai yrityksen muutosvauhtiin sopiva henkilö!
- Jos henkilön ajattelumallit täsmäävät talon todellisuuden kanssa, voitte menestyä yhdessä.
Kirjoittaja: